Ana Sayfa
Öğrenci
Sıkça Sorulan Sorular

Sıkça Sorulan Sorular

Çan eğrisi sistemi kalktı mı?

Çan eğrisi sistemi (bağıl değerlendirme)  Üniversitemizde halen kullanılmaktadır.

Fakültelerde farklı uygulamalar gerçekleşmekte midir?

Tüm Fakültelerde aynı değerlendirme süreci işletilmektedir. Süreç sistem üzerinde yürüdüğü için farklı uygulamaların olması mümkün değildir.

Öğrencinin mutlak not ortalaması 40’ın altında ise neden kalmaktadır?

Mutlak not ortalaması 40 puanın altında olan öğrenciler geçmişte olduğu gibi ilgili dersten başarısız not alırlar. Ancak yeni sistemde diğer öğrencilerin bağıl notlarının hesaplanmasında bu öğrencilerin notları işleme dahil edilir.

FD notu nedir?

FD birçok Üniversitede uzun zamandır kullanılmakta olan bir harf notudur.  FF gibi başarısız olunduğunu gösteren bir nottur ancak AKTS’ye katkıda FF den ayrılır. Dönemin ağırlıklı not ortalaması ve genel not ortalaması hesaplanırken FF notunun 4’lük sistemdeki çarpanı sıfırdır.  FD notu içinse 0.5 çarpan kullanılır. Bu yönü ile FD notu ile başarısız olmuş bir öğrencinin dönem ve genel not ortalaması artmış olur. Bu harf notunun harflendirme tablosuna eklenme gerekçesi öğrencinin ağırlıklı genel not uygulamasına katkı sağlamaktadır. FD notu almış bir öğrenci mezun olabilmesi için dersi yükseltmesi gerekmektedir.

Mezuniyet şartları nelerdir?

a. Uluslararası İlişkiler Bölümünden mezun olabilmek için toplamda 240 AKTS’lik ders almanız gerekmektedir.
b. Bu 240 AKTS’nin içerisinde zorunlu derslerin hepsinin alınması gerekmektedir. Yani zorunlu derslerinizi tamamlamayıp, seçimlik dersleri fazladan alarak kredinizi 240’a tamamlasanız bile mezun olamazsınız.

Derslere yazılma prosedürü nasıldır?

Zorunlu ya da seçimlik fark etmez, derslere yazılma işlemleri internet üzerinden yapılmaktadır. Her dönem başlamadan bir iki hafta önce SABİS sisteminde derse yazılmalar başlar ve öğrenci burada zorunlu ve seçimlik derslere yazılır. Belirlenen günler sona erdiğinde her ders için bölüm tarafından kontenjan belirlenir ve bu kontenjanın aşıldığı derslerden fazlalık öğrenciler atılır. Burada dikkate alınan kıstas not ortalamasıdır, yani öğrenciler not ortalamalarına göre dizilirler ve not ortalaması en düşük olan fazlalık öğrenciler dersten atılır. Ardından birkaç gün seçimlik derslerinden atılan öğrenciler için sistem tekrar açılır ve bu öğrenciler, kontenjanında yer bulunan diğer seçimlik derslere yazılırlar. Bu aşamada dikkate alınan kıstas derse yazılma önceliğidir, yani boş 4 kontenjanı bulunan derse yazılma işlemi yapan ilk 4 öğrenci derse kaydolur ve daha yüksek not ortalamasına sahip olsa dahi 5. öğrenci derse yazılamaz.
Bütün bu süreçte herhangi bir geçerli mazereti nedeniyle derse yazılamamış olan öğrenci dönemin ilk haftası dilekçe vermek suretiyle derslere yazılabilir. Bu esnada seçimlik derslere yazılım ancak boş kontenjan kalması halinde mümkündür. Dönemin ilk haftasından sonra
derse yazılma işlemi yalnızca Farabi, Erasmus ya da yatay geçiş gibi yollarla gelip kaydını geç yaptırmış öğrenciler için mümkündür, kayıtlı öğrenciler için ilk hafta Cuma günü saat 17.30’da derse yazılmalar sona ermektedir.

Sınavlara girilemediği durumlarda telafi mümkün müdür?

Kısa sınavlar ve arasınav telafisi, dersi veren hocanın takdirindedir. Rapor vs. belgelerin olması durumunda dahi telafi sınavı yapmayabileceği gibi, herhangi bir belge istemeksizin telafi sınavı yapabilir. Final sınavlarında, geçerli bir mazereti olanlar ve bunu rapor ve benzeri belgelerle kanıtlayanlar telafi sınavına girebilirler.

Derslerle ilgili sorun yaşadığımda ne yapmalıyım?

Her öğrenciye ders seçimlerinde yardımcı olmak ve ders onayı vermek üzere bir danışman hoca atanmaktadır. Herhangi bir sorunla karşılaşıldığında öğrenci öncelikli olarak danışmanıyla iletişime geçmelidir.